Selo in Selani

Selo pri Mirni je naselje v občini Mirna.

Selo pri Mirni je gručasto naselje na širši terasi nad dolino potoka Homščice ob cesti Mirna – Gabrovka. V spodnjem delu doline, ki jo imenujejo Kavc, so vaške njive in travniki, na jugu pa v daljavi Selska gora in markantni Cirnik (447 m). Na severu je vzpetina Brglez z istoimensko vasico, na jugu pa se svet dviga v nizek hrbet, ki se prevali v dolino Brega pod Zabukovjem. K naselju pripadajo tudi okoliški zaselki: Jelše, Kalec in Žunovec, ki stoji na razgledni vzpetini poleg cerkve svetega Petra in Pavla nad Zabukovjem ob meji med trebanjsko in litijsko občino. Na severni strani obdaja naselje gozd Beč, pod Žunovcem je izvir Žleb, pri Kalcu njive Zglavnice in manjši vinograd pod katerim se nahaja Selsko polje in izvir potoka Lipoglava. Ob vasi sta dva studenca, kjer so v preteklosti napajali živino in si nosili vodo domov, na Žunovcu pa tudi večji kal.

Vas Selo z okoliškimi zaselki je bila nekoč občina.

Nad vasjo Selo, na 446m visokem hribu stoji cerkev Sv. Petra na Žunovcu. Dolga je 13m, široka 4,70m in visoka 5,60m. Po inventarju iz leta 1820 je imela cerkev 3 oltarje, prižnico in pevski kor. Svetišče je bilo obokano in tlakovano z opeko. 15. avgust 1820 je v cerkev udarila strela. V tem požaru je bil uničen zvonik, preostalo cerkev pa so rešili. Domačini so iztesali nov lesen strop za zvonove, dokler niso zbrali dovolj denarja za nov zvonik. Cerkev je v osnovi srednjeveška stavba z ostankom slike svetega Krištofa na južni zunanji steni ladje ter vrsto v omet vrezanih napisov. Notranjost je enoten barokiziran prostor z oltarjem iz druge polovice 19. stoletja.

Po letu 1980 je dobila žunovsko cerkev od župnije Šentrupert v upravljanje župnija Mirna.
Lokacijsko je cerkev bližje Selu pri Mirni in vaščani so se  z veseljem se lotili obnove cerkve. Cerkev je dobila nova tla, fasado, prepleskane so bile stene v notranjosti. Kasneje pa so vaščani organizirali izdelali nov dovoz za parcelo družine za cerkvijo. Cerkev naj bi zato dobila nazaj v last  funkcionalno zemljišče okoli nje. Posest mežnarije je bila nacionalizirana po drugi svetovni vojni in je pripadala cerkvi na Žunovcu. Obenem so se lotili prenove strehe, menjave lesa in strešnikov. Obrobe, del strehe in žlebovi so iz bakra. Na žalost so bakrene žlebove pred leti neznanci odtujili.

Viri in literatura:

Steklasa, I. (2003): Zgodovina župnije Šent Rupert na Dolenjskem. Turistično društvo Šentrupert.