Albin Pem (1923-2001), medvojna leta

Albin Pem, letnik 1923, kmečki sin iz Raskovca pri Oplotnici, je bil julija 1942 prisilno mobiliziran v nemško vojsko.

Po usposabljanju v Landecku na Tirolskem je bil poslan (po njegovi izjavi so mu dali na izbiro rusko ali afriško bojišče) v severno Afriko (verjetno Tunizijo), kjer so ga med ofenzivo nemškega Afriškega korpusa pod vodstvom feldmaršala Ervina Rommla v Libiji zajeli Angleži in ga poslali v Egipt, v taborišče za vojne ujetnike Mustafa Pasha IPW Camp 308 pri Aleksandriji. Skupaj z nekaterimi drugimi ujetniki, ki so vodstvu taborišča podali izjavo, da so v vojsko prisilno vpoklicani Jugoslovani in ne Nemci, so ga preselili v 16 km oddaljeno taborišče Agami z milejšim režimom, ki ga je kmalu obiskala komisija jugoslovanskih kraljevih oblasti v inozemstvu, med zajetimi iščoča kandidate, pripravljene vstopiti v vojaško službo in se boriti proti okupatorjem. V taborišču niso imeli nobenih informacij od doma in niso bili seznanjeni z dogajanjem v domovini, zato so se mnogi odločili za vojaško služenje. Tako so Pema poslali na razne mornariške tečaje v britansko mornarico v Egiptu, kjer se je priučil tudi osnovnih elektrikarskih del na ladji.