Filipov dvorec

Filipov dvorec je bil dograjen leta 1897, kakor pričuje letnica na vogalnem pomolu. Stavba je lep primer nemške novorenesanse z značilnimi proporcijami in oblikami. Na svetli oblogi fasade se krepko odražajo profili dvojnih oken – najbogatejša so v drugem nadstropju – v temnosivem kamnu. Sredi fasade, kjer se s čelom pne nad višino strehe, je pomol z zaprtimi balkoni. S spodnjim pomolom, ki ima koničast stolpiček, je označen vogal na Stritarjevo ulico, ob njem pa je še manjše nadstrešno čelo proti Ljubljanici. Na Stritarjevi se ta motiv še dvakrat ponovi. Na strehi so značilna nemška mansardna okna. Današnja podoba dvorca je nekoliko drugačna. Nadstrešek sredi fasade proti Ljubljanici so poenostavili v trikotno čelo. Manjša čela so zravnali s streho, s čimer je dobila stavba še bolj umirjen in monumentalen značaj.

Kaj je bilo na tem mestu pred Filipovim dvorcem?

Tudi za historiat te lokacije nam izčrpne podatke nudi zgodovinar dr. Rudolf Andrejka v omenjeni razpravi Trgovska zgodovina Špitalske ulice. Na tem mestu povzemamo nekatere njegove ugotovitve.

Zadnja hiša na levi strani Špitalske ulice, ki je stala že na voglu Frančevega, sedaj Cankarjevega nabrežja, je bila nekdaj Dežmanova hiša št. 270 (št. 11). Bila je trinadstropna, s petimi okni v Špitalsko ulico in štirimi okni na Frančevo nabrežje, vseskozi lepo fasadirana z loki okoli ovalnih oken in konzolami med njimi. Stara hiša, ki so jo bili leta 1832 podrli, je bila konec 18. stoletja prizidana na mogočna Špitalska vrata, ki so branila kot del mestnih utrdb dohod iz Frančiškanskega ali Špitalskega mostu v mesto. Hiša je bila od 1708 do 1752 last kramarja Janeza Filipa Tazolla, od katerega jo je prevzel kramar Andrej Alič (1752—1768), od tega pa kramar in jermenar Florjan Porenta (1768— 1786), poročen z Jožefo Langerholz, hčerko strojarja Janeza Langerholza.