skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Rene Rusjan se je rodila 23. aprila 1962 v Ljubljani. Študirala je kiparstvo pri prof. Slavku Tihcu na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je diplomirala leta 1987. V šolskem letu 1987/88 je poučevala na Srednji pedagoški šoli v Ljubljani, od leta 1988 pa deluje kot svobodna umetnica. Leta 1986 se je udeležila mednarodnega natečaja za mlade kiparje v Aberdeenu na Škotskem, kasneje pa tudi Forme vive na Ravnah, delavnic v Marušićih, v Prilepu v Makedoniji, Marinu pri Rimu v Italiji. Ukvarjala se je tudi z oblikovanjem ambientov, kot so Topolovo v Beneški Sloveniji, Portici inattuali v Sitran D'Alpagu v Italiji, Mala galerija Ljubljana leta 1997 … Je soustanoviteljica Kulturnega društva Galerija GT in Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart, kjer je vodilna mentorica modula Sodobne umetniške prakse ter strokovna mentorica na področju vizualnih umetnosti in kiparstva. Deluje na polju sodobnih umetnosti, poleg pedagoške dejavnosti je aktivna na področju vizualne, intermedijske in uprizoritvene umetnosti, oblikovanja, scenografije in kuriranja razstav. Leta 2014 je bila v Mestni galeriji Ljubljana najobsežnejša predstavitev kiparkinega petindvajsetletnega opusa doslej. Živi in dela v Ljubljani. 

Preberi več

RENE RUSJAN

Brez naslova / Untitled

Forma viva 1989

jeklo/ steel 

30 x 300 x 150 cm

Pošta, Ravne (interier) / Post Office, Ravne (interior)

 

Prostorsko zamišljena instalacija Rene Rusjanove je bila prvi (in zadnji) projekt ravenske Forme vive, ki je bil načrtovan za interier. V kratkem času, ki ji je bil na voljo, saj se je simpozija s posebnim povabilom organizatorjev udeležila šele z zamudo, je ustvarila ambient z izhodiščem v njenem siceršnjem sočasnem delu: racionalne, preproste forme plastičnih objektov so z natančno postavitvijo gledalcu vsiljene kot intelektualističen vizualni vzorec, podvržen le pogledu in telesni prisotnosti oblik v neposrednem dotiku s fizičnim telesom gledalca. Zaradi funkcionalnih potreb v vhodni avli pošte so postavitev kasneje odstranili; še vedno čaka na ustreznejšo lokacijo.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Marko Košan

Spletni naslov

https://fvr.si/

Ključne besede

KIPARSTVO, URBANIZEM

Datum objave

05.12.2016 13:00

Zadnja sprememba

04.11.2016 09:49

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam