Zemljevid

Peter Kärst se je rodil leta 1956 v Braunschweigu v Nemčiji. Od leta 1973 se je učil kiparstva v mojstrskih delavnicah in na Šoli za umetnost v Hannovru. Med letoma 1979 in 1981 je študijsko bival v Italiji in Franciji. V letih 1983/84 je obiskoval Visoko šolo za umetnost v Berlinu. Od leta 1985 je sodeloval na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Nemčiji in na Nizozemskem. Sodeloval je na kiparskem kongresu v Frankfurtu na Majni. Leta 1987 je prejemal študijsko štipendijo na Spodnjem Saškem. Za svoja dela je prejel tri prve nagrade na natečajih v letih 1987 in 1988. Med letoma 1991 in 2004 je študiral sociologijo in umetnostno zgodovino na Univerzi v Oldenburgu. Leta 2000 je predaval na Univerzi Witten/Herdercke, leta 2003 pa na Visoki šoli Zittau/Görlitz. Njegove skulpture so postavljene na številnih javnih krajih. Poleg kiparstva se ukvarja s slikarstvom in oblikovanjem. Živi in ustvarja v kraju Leer v Nemčiji.

PETER KÄRST

Brez naslova / Untitled

Forma viva 1989

jeklo/ steel

400 x 180 x 160 cm

Javornik, Ravne / Javornik Neighbourhood, Ravne

Skulpturo odlikuje neomodernistični geometrizem, pri katerem sta v ospredju volumen in masa čistih likovnih prvin. V konturi monumentalne plastične kompozicije se izmenjavata napetost silnic pravilnih linij in dematerializacija snovnosti gradiva. Valj in pokončna trapezoidna ploskev se v množici pogledov, ki jih ponujata, zdaj ujemata v zaprti, samozadostni formi, že naslednji trenutek pa se razkleneta in vsrkata tudi "obprostorje" gigantskega kipa.