Celovško bogoslovje

Kmalu po maturi Alojzija Kuharja je izbruhnila prva svetovna vojna; začela se je mobilizacija in avgusta se je začela vojna. Alojzij o tem piše v svojem življenjepisu:24  »Po maturi sem imel svobodo vpisati se na katerokoli univerzo v deželi. Toda z ozirom na nov položaj se nobenemu dijaku ni niti sanjalo, da bi šel na univerzo. Vsi so se priključili k svojim regimentom kot pripravniški častniki v rezervi z enoletnim prostovoljnim vežbanjem, nakar so postali podporočniki.« V naslednjem odstavku pa že utemelji svojo izbiro študija: »Jaz se nisem hotel priključiti vojski. Noben narodno zaveden Slovenec ni tega storil, če je le mogel. Vsi dijaki slovenskega porekla so čutili prorusko in prosrbsko. Ideja neodvisne jugoslovanske države se je začela dvigati izza še vedno meglenega obzorja.«25