Kotlje in Hotuljci v spominih Alojzija Kuharja

Še ko je živel v deževni Angliji, se je v nekem pismu leta 1950 Alojzij Kuhar čudil, da bolj ko je oddaljen od rodne vasice in svojega doma, tem jasneje ga vidi v vsej njegovi lepoti, »ki zaliva in ljubeznivo pokriva vse, kar bi v spominih lepoto motilo.«286 Ko je nekoč čisto po naključju v Londonu srečal hotuljsko rojakinjo Fredo, ki je bila hčerka znanega veleposestnika in hotelirja Pirkhoferja, ki je živel v svoji domačiji na Brezjah pri Rimskem vrelcu, je presenečen ugotovil, da sta kar štiri vojna leta živela skoraj drug zraven drugega, pa tega nista vedela. Za spomin mu je Freda podarila fotografijo Kotelj, ki je bila posneta s Pratnekarjevega vrha. Z veseljem jo je uokviril in tudi tedaj, ko je že bil v Ameriki, je bila pred njim na mizi, ko je leta 1952 okrog božiča sedel ob oknu v šestnajstem nadstropju nebotičnika in gledal na visoki Empire State Building in na reko Hudson v megli za njim. Ker je naletaval sneg, je imel hudo tomotožje za svojim rojstnim krajem.