skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Johann Gabriel Seidl

Johann Gabriel Seidl je bil avstrijski pesnik, literat,  zgodovinar, narodopisec in šolnik, ki je v letih 18291840 poučeval na celjski gimnaziji, kjer je skupaj s svojo družino tudi prebival.

11-letno obdobje, ki ga je Seidl preživel v Knežjem mestu, je usodno vplivalo na njegovo poezijo kot tudi na  znanstvena dela. V času, ko je poučeval na celjski gimnaziji, je hkrati v svojih potovanjih prehodil tudi dobršen del takratnega celjskega okrožja. Teme s svojih popotovanj pa je uporabil za svoje pesnitve, potopise, zgodovinske in arheološke raziskave ter za zbiranje ljudskega slovstva. Domoznanski oddelek Osrednje knjižnice Celje ima največjo zbirko Seidlovih književnih del v Sloveniji.  Poleg knjižnih izdaj njegovih del pa knjižnica hrani tudi delček njegove rokopisne zbirke, ki je edinstvena v Sloveniji.

Ravno zaradi naše bogate zbirke Seidlovih del, ki je zelo pomembna za domoznanstvo širše celjske regije, smo se odločili Seidla in njegova dela, vezana na celjsko tematiko, podrobneje predstaviti širši javnosti.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.