Znane osebnosti iz Stožic

Iz Stožic in okolice so izhajali ali v tem tem kraju ustvarjali številni pozneje znani in uveljavljeni slovenski izobraženci, kulturniki. Na tem mestu izpostavimo le najpomembnejše. 

Dr. Alojzij Merhar (1878-1942) – teolog, pesnik s psevdonimom Silvin Sardenko

Alojzij Merhar s psevdonimom Silvin Sardenko je bil pesnik in duhovnik, rojen v hiši Stožice 33 pri Ljubljani staršema Valentinu in Heleni, rojeni Bergant. Po šolanju v Marijanišču je med letoma 1898 in 1902 študiral teologijo.Novomašnik je postal 14. julija 1902.

Kot kaplan je služboval v Šmartnem pri Litiji in v Planini pri Rakeku, nato je študiral v Rimu na Gregorijanski univerzi cerkveno pravo ter promoviral leta 1906; v naslednjih letih je služboval kot kaplan v Dobu pri Domžalah, Sostrem, kot veroučitelj na II. državni gimnaziji v Ljubljani in nato na državnem ženskem učiteljišču; v letih 1909–12 je opravljal tudi službo stolnega vikarja. Leta 1924 je bil imenovan za stolnega kanonika, od leta 1930 pa je živel v Rogaški Slatini.

Merhar je bil pripadnik Kettejevega in Murnovega kroga; s prvo pesmijo je nastopil leta 1895 v Angeljčku, prilogi revije Vertec. Pri Vrtcu je sodeloval zlasti med letoma 1902 in 1916; sodeloval je pri reviji Dom in svet, v kateri je objavil večino svojih pesmi, tudi pod psevdenimom Kancijan (1900).

Preberi več

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Organizacija

Partner


Izbira pokrajine

Vse pokrajine
Celjska pokrajina
Dolenjska pokrajina
Gorenjska pokrajina
Goriška pokrajina
Koroška pokrajina
Obalno-kraška pokrajina
Osrednjeslovenska pokrajina
Pomurska pokrajina
Spodnjepodravska pokrajina
Štajerska pokrajina
Slovenci v zamejstvu in po svetu

2008 - 2022 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.