Šolstvo v Stožicah skozi čas

Stožice so v zadnji tretjini 19. stoletja spadale v ježenski šolski okoliš skupaj z Ježico, Malo vasjo, s Savljami in Klečami. Na Ježici je prva zasilna osnovna šola delovala med letoma 1787 in 1795 delovala v zasebnih najetih sobah. Pozneje so šolarji dobili učilnico v novem župnišču. 

Leta 1871 se je začel redni pouk v enorazredni osnovni šoli na Ježici. Ob prelomu stoletij (l. 1900) so zaradi večjega števila šolarjev staro šolo povečali in je postala dvorazredna, 1909. pa trirazredna. V šolskem letu 1917/18 je bilo na šoli 269 učencev. Del šoloobveznih učencev so leta 1937 prešolali na osnovno šolo za Bežigradom. Prešolanje je veljalo za otroke na tistih hišnih številkah iz Stožic, Savelj in Kleč, ki so bile priključene ljubljanski mestni občini.

Leta 1934 je bilo za Bežigradom okoli 400 šoloobveznih otrok. Istega leta je mestna občina začela graditi v opuščeni mestni gramoznici novo osnovno šolo, ki je bila odprta leta 1936. Obiskovali so jo učenci iz mestnega dela občine in vključenih območij Savlje, Kleče in Stožice. Do zgraditve prve osnovne šole na mestnem območju so tamkajšnji otroci obiskovali osnovne šole v mestu.

Preberi več

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Organizacija

Partner


Izbira pokrajine

Vse pokrajine
Celjska pokrajina
Dolenjska pokrajina
Gorenjska pokrajina
Goriška pokrajina
Koroška pokrajina
Obalno-kraška pokrajina
Osrednjeslovenska pokrajina
Pomurska pokrajina
Spodnjepodravska pokrajina
Štajerska pokrajina
Slovenci v zamejstvu in po svetu

2008 - 2022 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.