Treovi gradbeni projekti v Ljubljani in drugih mestih

Treovo gradbeno kariero in delovne projekte lahko razdelimo na čas službovanja pri Kranjski gradbeni družbi in čas samostojnega delovanja v lastnem podjetju, posebej pa smo našteli še nekatere projekte izven Ljubljane in slovenskega ozemlja.

Ljubljanske zgradbe, obdobje službovanja pri Kranjski stavbni družbi

– leta 1874 stavba realke v Vegovi ulici s Francem Faleschinijem st., po načrtu dunajskega arhitekta Aleksandra Bellona;
– od 1873 dalje pod okriljem Kranjske stavbne družbe je zidal vse stavbe na južni strani današnje Cankarjeve ceste, na Beethovnovi, Župančičevi, Tomšičevi ulici: na Tomšičevi leta 1878-79 poslopje Kranjske hranilnice, pozneje sedež CK ZKS, po Treovem načrtu, izbranem na natečaju; na Župančičevi palačo Trboveljske premogokopne družbe, v kateri imata sedaj sedež dve ministrstvi slovenske vlade;
– leta 1875 mestna šola na Grabnu, Zoisova cesta;
– leta 1881 mestna klavnica na Poljanski cesti;
– 1883 poslopje Narodnega muzeja;
– 1884-85 hiša kočevskega trgovca Petra Schleimerja na Šelenburgovi cesti (danes Slovenski, zraven Kazine, tam, kjer je bila predtem gostilna Pri zlati zaponi, zdaj pa je tam restavracija Rio Momo)
– 1886-87 trinadstropna Mundova hiša na Rimski cesti 10 in pehotna vojašnica na Metelkovi;
– 1888 otroška bolnica sv. Elizabete na Poljanah (Streliška ulica)
– 1888 Terpotitzeva hiša na Resljevi 12, ena najlepših zasebnih zgradb v Ljubljani; hiša z najemniškimi stanovanji (nem. Zinshaus)
– 1889 stavba filharmonične družbe (načrt O. Wagner, Treo je predložil konkurenčni načrt, ki sicer ni bil sprejet, a so med gradnjo marsikaj spreminjali po Treovi zamisli).