skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Gradbinec Viljem Treo (1845-1926) in njegove stavbe

Ogromne množice ljudi se vsakodnevno zlivajo po ljubljanskih ulicah in hodijo mimo številnih historičnih zgradb, nekaterih sezidanih v secesijskem slogu, ki tod stojijo tudi že več kot stoletje. Veliko jih je nastalo pod budnimi očmi Viljema Trea, stavbnega in zidarskega mojstra in arhitekta, ki je tudi sam prispeval načrte za izgradnjo nekaterih pomembnih poslopij ne samo v središču dežele Kranjske, marveč tudi izven Ljubljane in slovenskih dežel. V digitalni zbirki bomo izpostavili zgradbe, pri grajenju in načrtovanju katerih je sodeloval Viljem Treo. 

Gradbeništvo je bilo že v družini

Zidar je bil že njegov oče Anton (1806-1888), ki se je leta 1833 priselil v Ljubljano in bil deset let let zidarski delavec pri raznih mojstrih. Leta 1844 je opravil izpit za mestnega zidarskega mojstra pri deželni stavbni direkciji, si izposloval pravico do zidarske obrti, ki jo je 1870 opustil. Bil je sposoben in uspešen stavbenik in je zgradil nekaj pomembnih ljubljanskih zgradb, med drugim 1851 protestantsko cerkev na tedanji Marije Terezije cesti, sedanji Gosposvetski. Eden Viljemovih bratov Simon (1855-1911) se je prav tako preživljal z gradbenim poslom. Kakor piše Vlado Valenčič, poznavalec ljubljanske zgodovine, je bil arhitekt tudi Rudolf Treo, sin Viljemovega brata Antona. 

Nazadnje je Viljem Treo stanoval na današnji Gosposvetski cesti 10, nekdaj Marije Terezije cesti, v hiši nasproti evangeličanske cerkve. Umrl je 9. avgusta 1926, pokopali so ga na pokopališču sv. Križa, na današnjih Žalah. Za seboj je pustil veliko družino. Gradbenika sta bila tudi sinova Roman, ki je umrl pred očetom (l. 1924), ter Alfonz, arhitekt, ki se je izselil v Harrisburg v Pensilvanijo v Združenih državah Amerike in tam vodil gradbeno podjetje, kot lahko preberemo v nekrologu ob smrti Viljema Trea 15. avgusta leta 1926 v časniku Slovenec. 

Preberi več

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.