Matija Maležič - predsednik Mestnega ljudskega odbora Ljubljana

Matija Maležič (r. 1916, Gorenja vas pri Ribnici, u. 2012 v Ljubljani) je bil predsednik Izvršnega odbora Mestnega ljudskega odbora Ljubljana med letoma 1948 in 1951. Na to funkcijo je bil izvoljen 9. aprila 1948, kakor so poročali v vestniku OF Ljubljane Gradimo. Nasledil je književnika in gledališkega kritika Frana Albrehta.

Matija Maležič je končal Tehniško srednjo šolo v Ljubljani in opravil maturo na gimnaziji. Poleg predsedništva Izvršnega odbora MLO je bil tudi tajnik mestnega odbora Osvobodilne fronte (OF) in komiteja Komunistične partije Slovenije (KPS). S tem sta bili tudi formalno združeni mestna upravna in politična oblast. Sedež predsednika je bil začasno preseljen z Magistrata na Kresijo.

Izbira pokrajine

Vse pokrajine