Srednješolsko obdobje

Po končani vojni, leta 1919, se je Jože Karlovšek  vpisal v prvi letnik takratne Višje obrtne šole, pozneje imenovane Gradbena tehniška šola Ljubljana. Tehniška srednja šola je bila šola, ki je delovala pod različnimi imeni. Enovit zavod je bila samo v prvih 22 letih obstoja, število njenih enot in tudi organiziranost pa sta se s potrebami gospodarstva namreč ves čas spreminjala. Vseskozi jo je sestavljalo več tehniških (in delovodskih) šol, oddelkov, odsekov, včasih tudi z dodanimi strokovnimi tečaji oziroma različnih kombinacij vsega tega. Po potrebi so pač uvajali nove in/ali ukinjali ali spreminjali obstoječe, pa tudi imena so jim pogosto spreminjali. Toda poudarek je bil ves čas na tehničnih strokah, zlasti strojništvu in gradbeništvu, pozneje pa na strojništvu in lesarstvu ter na kemiji.