Otroštvo in mladost v Šmarjeti pri Novem mestu

“Ko se približuješ po ravni cesti proti vasi, te najprvo pozdravlja že od daleč mogočni zvonik s hodnikom, ki obkroža vrhnji del stolpa. V sredi vasi se ti pa odpre pred očmi za podeželsko vas precej prostoren štirikotni trg. Na eni strani ceste stoji nova velika cerkev, za njo obsežno enonadstropno župnišče in enonadstropna kaplanija. Na drugi strani ceste, frontalno obrnjeno na trg, pa te iznenadi pogled na mogočno hišo, spodaj z gostilno in s trgovino, zgoraj s stanovanjem. Streho krasijo razni stolpiči, kar je bilo moderno pred petdesetimi leti. Ko je bila nova leta 1905, so jo ljudje prišli občudovat od daleč, kot nekaj posebnega za podeželski kraj.”

Tako je Jože Karlovšek napisal v svojih spominih, ki jih je pisal v bolnici leta 1963, ko je zbolel. In res je. Še danes vas bo ob obisku Šmarjete iznenadil pogled na to prekrasno hišo, v kateri je odraščal. Hiša s hišno številko 51 je njegova rojstna hiša in slovi kot Karlovškova hiša. Na njenem pročelju je občina že pred nekaj mandati postavila Karlovškov bronasti doprsni kip, delo akademskega kiparja Borisa Prokofjeva. Hišo je s z bratovo pomočjo, v značilnem baročnem stilu, okrog leta 1905 sezidal Karlovškov oče. S celovito obnovo, ki je potekala v desetmesečnem obdobju 2020–2021, je ta hiša postala Dvorec Gregorčič – sodoben in prijeten 4-zvezdični hotel, ki nudi celostno ponudbo za popoln oddih.