Pionirska knjižnica (1957-1973)

Knjižnice, namenjene otrokom in mladostnikom, imajo v svetu že več kot dvestoletno tradicijo. Prvo otroško knjižnico so na začetku 19. stoletja osnovali v Združenih državah Amerike in tam se je njihovo število do konca stoletja najbolj povečalo. Pozitiven vpliv, ki so ga otroške knjižnice imele na razvoj bralne kulture pri otrocih, se je širil tudi v Evropo. Na stari celini so od šolskih ustanov ločene knjižnice največji razcvet doživljale po letu 1918. Pri nas je pobuda za nastanek javnih mladinskih knjižnic s čitalnico nastala med drugo svetovno vojno. Načrt je v vsakem večjem slovenskem kraju predvideval ustanovitev takšnih knjižnic, ki naj bi jih vodili sposobni in za to usposobljeni ljudje. Prva slovenska pionirska knjižnica je bila nato leta 1948 ustanovljena v Ljubljani, število pionirskih knjižnic pa se je bistveno povečalo zlasti v 50. letih 20. stoletja.