Osrednja knjižnica Celje (1974-1990)

Prizadevanja za dvig kakovosti ljudskih knjižnic, njihove večje strokovnosti in za prilagajanje slovenskega knjižničarstva mednarodnim smernicam ter standardom so slovenske bibliotekarje na začetku 70. let napeljala k pripravi dokumenta o novem razvojnem načrtu slovenskega knjižničarstva, ki je v naslednjih letih postal osnova za razvoj t. i. splošnoizobraževalnega knjižničarstva, katerega temelj je bilo tudi združevanje manjših do tedaj samostojnih zavodov. V Celju je zaradi visoke stopnje organiziranosti, strokovnosti in ugleda jedro integracije mestnih knjižnic postala študijska knjižnica, ki se je po združitvi z gabrsko knjižnico leta 1972 in po uspešno izvedenem referendumu zaposlenih na začetku leta 1974 z Mestno ljudsko knjižnico združila v Osrednjo knjižnico Celje, nekatere prej samostojne knjižnice pa so postale njeni oddelki. Ob združitvi je knjižnica razpolagala z 223 tisoč knjigami. Največ, 135 tisoč, jih je prispevala bivša Študijska knjižnica (Oddelek za študij), Mestna ljudska knjižnica (Oddelek za odrasle in mladino) približno 75 tisoč, Pionirska knjižnica (Oddelek za otroke) 15 tisoč in gabrska 14 tisoč knjig.