Melodija Mengeš - prva slovenska tovarna glasbenih inštrumentov

Zgodba je prikaz zgodovine prve slovenske tovarne glasbil Melodije Mengeš.

Mengeš že od nekdaj slovi kot glasbeno mesto s pesmijo v srcu. Vse se je začelo leta 1884, ko je bila na pobudo 33 Mengšanov ustanovljena Mengeška godba. Ti so 2. novembra istega leta podpisali razglas za posojilo, da so lahko kupili inštrumente. Poleg tradicionalne narodno-zabavne prireditve Pod mengeško marelo ima godba tudi tematski letni koncert. Zelo obiskan in priljubljen je božično-novoletni koncert, ki je klasično in zabavno obarvan, na njem pa se predstavijo različni domači solisti. Godba vsaj enkrat na leto gostuje v tujini. Tako se občina Mengeš zaradi številnih izdelovalcev glasbil, ene najstarejših godb na Slovenskem, glasbenega in kulturnega utripa ter glasbene trgovine Melodija glasbila upravičeno ponaša s sloganom »S pesmijo v srcu«.

Mengeš pa je znan tudi po prvi slovenski in drugi največji evropski tovarni glasbenih inštrumentov Melodija Mengeš. Melodija je imela v najboljših časih do 500 ljudi zaposlenih, ki so delali po dve izmeni. Prodajali so po vsem svetu. Njeni tuji trgi so bili Avstrija, Nemčija, Italija, Avstralija, Kanada, Amerika, povsod tam, kjer so živeli slovenski izseljenci.

Marsikdo še danes doma hrani ali igra na znane harmonike Melodija ali pa tiste, ki jih še vedno izdelujejo vrhunski mengeški mojstri izdelovanja tega najbolj priljubljenega slovenskega glasbila. Žal tovarne danes ni več, tako kot mnogo drugih izjemnih tovarn tistega časa iz bližnje in daljne okolice. Na srečo pa od leta 1995 tradicijo izdelovanja in prodaje glasbil uspešno nadaljuje Melodija glasbila, d. o. o., kjer so nam prijazno pomagali in nam priskrbeli fotografije iz zgodovine.

Drugi del fotografij nam je priskrbel Muzej noveše zgodovine Slovenije, ki hrani še druge izjemne fotografije naše zgodovine. Za sodelovanje se jim iskreno zahvaljujemo. Vabljeni k branju in ogledu čudovitih fotografij.