Zgodovina zgradbe Melodije Mengeš

V stavbi kjer je imela prostore prva tovarna glasbenih inštrumentov Melodija Mengeš je bilo veliko tovarniško poslopje, nekdaj tovarna slamnikov. Prostori tovarne so bili na današnji lokaciji vsaj od leta 1870. Ta letnica je zapisana na portalu vhodnih vrat. In za temi zidovi so v preteklosti uspešno izdelovali slamnike in klobuke. Bila pa je slabo ohranjena in potrebna prenove, preden so bili v njej prostori Tovarne glasbenih inštrumentov Mengeš.

Včasih je na tem mestu stala premožna kmečka hiša, last prednikov slovenskega pisatelja Janeza Trdine, na katerega so v Mengšu zelo ponosni. Hiši se je po domače reklo »pri Drmavovih.« Bila je ena najpremožnejših hiš v Mengšu, a sčasoma so lastniki obubožali.

Leta 1869 je posestvo na javni dražbi kupil Franc Dolenc, učitelj v Mengšu. Njegova hči Marija je nato leta 1880 dve parceli prodala Nemcu Leopoldu Melitzerju, ki se je ukvarjal z izdelovanjem slamnikov. Podrl je staro pritlično stavbo in na njenem mestu sezidal enonadstropno hišo, nasledniki pa so hišo dvignili v dvonadstropno ter sezidali še tri dvoriščne dvonadstropne trakte. Melitzerjeva vdova se je poročila s Stembergerjem in tako je nastalo podjetje Stemberger & Melitzer, ki pa je leta 1936 prodalo celotno zemljišče brez inventarja in strojev Dravski banovini v Ljubljani. Za obnovo in prenovo te zgradbe, v kateri so ustanovili tovarno glasbil, so bila potrebna velika sredstva, zato so najeli posojilo in dela začeli spomladi 1946.