Janko Kersnik

Jožefu Kersniku in Berti Kersnik (rojeni Höffern Saalfeld) se je 4. septembra 1852 v brdskem gradu rodil prvorojenec Janko. Kasneje so se jima rodili še Jožef, Marija, Berta, Bertka in Anton. Vse tri hčere so umrle zgodaj v otroštvu. Od drugih naših literarnih ustvarjalcev se Kersnik razlikuje po svoji rodbini. Kersnikov stari oče po očetovi strani je bil slovenski izobraženec, ugleden gimnazijski profesor, oče sodni uradnik, visokošolsko izobrazbo sta imela tudi oba pisateljeva brata, medtem ko izhaja materin rod pisatelja iz kranjsko-nemškega plemstva, nekateri njihovi predniki so bili italijanske krvi. Kersnik torej ne prihaja iz kmečke družine, kot večina drugih naših pisateljev, temveč iz izobražensko-plemiškega okolja. Bil je aristokrat po svojih prednikih in izobrazbi.