Ribniški trg z gradom

Grad in trg Reiffnitz, v kranjskem jeziku Ribénza, spadata k srednjemu delu vojvodine Kranjske in leži med mestom Ljubljano in mestom Kočevje, dve milji od zadnjega in šest milj od prvega. In [Gerardus] Mercator se ne moti, ko prišteva Ribnico k Slovenski marki, ker je pred časom dejansko spadala tja. Tako grad kot trg ležita v ravnini, toda od vseh strani ju obdajajo hribi. Samo proti Kočevju je nekaj ravnine med hribi.

Krajnsko ime Ribénza pomeni ribarjenje in ga imajo grad, trg in gospostvo čisto upravičeno zaradi z ribami bogatih voda, ki močijo ribniške bregove in dostavljajo prebivalcem v mreže različne vrste zelo okusnih rib. Te vode pa so deloma Bistrica med mestom in gradom, ki se približno četrt milje pod gradom vrže v luknjo v zemljo. Delno je to s postrvmi bogata Ribnica, ki tudi moči ribniške travnike nedaleč stran od gradu. Kar se tiče gradu, je ta sicer velika stavba, toda zgrajena še po starih gradbenih pravilih. V njem je kapela sv. Janeza Krstnika, ki so jo posvetili že pred več kot dvesto leti in v kateri obhajajo njegov praznik skrajno slavnostno in imajo na prvo nedeljo po njem praznik dedikacije ali žegnanje, na katero mora priti vsa fara z vsemi podružnicami vred.