Ortneški grad - Ortenegg in grad Ottenstain

Grad in gospostvo Ortenegg (po krajnsko Ortének) leži na Srednjem Kranjskem, od Ljubljane šest milj in od Ribnice tri četrt ure na vzpetini hriba. Je prav lepa stavba, v kateri je tudi kapela sv. Križa. Spočetka so grad začeli graditi grofje Ortenburški in od njih kot svojih ustanoviteljev je dobil prva dva zloga svojega imena. Ko je izumrla ta družina, so ga dobili grofje Celjski. Toda ko je izumrla še ta družina, je pripadel avstrijski vladarski hiši in je zato še danes zastava [Zastava: ozemlje je bilo pod avstrijsko zastavo. Pripadalo je avstrijski vladarski hiši]. Nato so ga imeli v posesti gospodje von Lamberg, nato gospodje von Moschkhan, za njimi gospod Hans Jurij, grof von Liechtenberg. Po njegovi smrti ga je dobil njegov sin Wolf Andrej, grof von Liechtenberg. Od njega ga je pred kratkim z nakupom pridobil gospod Franc Bernhard, grof von Liechtenberg, spoštovanja vrednih deželanov na Kranjskem, ritmojster za imenjske konje, pa ga je sedaj že predal svojemu sinu Gottfriedu grofu von Liechtenberg, ki ga poseduje še danes.

V Kmečki zvezi združeni puntarski kmetje so prišli tudi pred ta ortneški grad, toda gospod Jožef von Lamberg se jih je hrabro branil. Ko pa je uvidel, da jih s silo ne bo mogoče odgnati, se je začel z njimi nadvse prijazno pogovarjati in jih z lepimi besedami pripravil do tega, da so na koncu odšli. Torej je zlepa opravil tisto, česar zgrda ni mogel. In tako mil jezik po učinku dostikrat doseže več kot najostrejši meč. Ko se v letu 1528 v mesecu juliju Turki v velikem številu vpadli na Krajnsko, so požgali vasi okoli Ortneka in strašno divjali. V mesecu marcu leta 1546 so spet pridrli, požigali, ropali in morili. V novembru 1688 je Ortnek doživel drugo grozo, kajti strela je hudo treščila v grad.