Pripovedno izročilo

Valvasor se je v prvem delu knjige pri opisu voda na Kranjskem srečal tudi z jezerom na Mokrcu in z jezerom v Ribniški dolini, ki sta v ljudski domišljiji sicer obstajala, toda sam njunega obstoja ni mogel dokazati. V svojem dvomu se je skliceval na primer Cerkniškega jezera, katerega obstoj tedaj še ni bilo mogoče znanstveno dokazati zaradi njegove presihajoče narave. Zato v obstoj jezera v Veliki gori ni podvomil. Ker ga sam ni videl, o njem poroča le v ljudski pripovedi. Zaradi precejšne podobnosti pa svojo pripoved primerja še z omenjenim jezerom v Mokrcu.

O jezeru, ki naj bi se nahajalo v visoki gori Mokrec, so mu domačini poročali, da so dostikrat prišli do njega, če so šli v gozd sekat drevje, če pa so se odpravili v gozd z namenom, da bi prišli do jezera, ga niso nikoli našli. Ljudje so pripovedovali, da so ga videli, da je veliko in je v njem dosti rib. Tudi baron Hanns von Thurniški mu je pripovedoval o nekem kmetu, ki mu je prišel povedat, da je to Mokrško jezero prav zares našel. Pot do njega pa je tako dobro označil, da bi si ga upal najti še celo v temni noči, zato je barona prosil, da bi si ga šla skupaj ogledat. Res so šli iskat jezero, vendar ga niso našli. O jezeru v ribniški Veliki gori je v nadaljevanju Valvasor zapisal sledeče: