Geografski oris Ribniške doline

Ribniška dolina se enkrat tu, enkrat tam dviguje kvišku z malimi hribčki ali velikimi gorami, na katerih so velike divjine, druge krati pa se povsem zravna. Groß-Reiffnizer Berg, Velika gora pri Ribnici, pa sploh ne spada med manjše, zlasti ker se ozira daleč naokoli in ima tudi veliko divjine. Groß-Reifnizer Wald, (Uelike ribenske vvorst), Veliki ribniški boršt, stoji na Veliki gori pri Ribnici.

S svojimi smrekami in bukvami zaseda veliki prostor. Po njegovih na daleč segajočih divjinah se sprehajajo medvedje, jeleni, srne in divji prašiči, po njem se spreletavajo mali petelini in druga divja perjad. Kot pravijo ljudje, naj bi tudi v tem gozdu bilo skrito jezero, na kar se bomo spet spomnili v XLVII. poglavju. Jasselneza, Jasnica, ki je blizu Ribnice, nosi enakomerno lovsko suknjo, namreč bukov gozd, malo pomešan z drugimi drevesi. Po gozdu Schernauez, Žrnovec, ki raste blizu Ribnice v hribovju in sestoji iz bukev in smrek, se sprehajajo medvedi in srne. Schernauez blizu Ribnice se prav tako precej visoko dviga nad svojo dolino.