Skodle v 19. in 20. stoletju

Trend kritin se je korenito spremenil z izgradnjo Opekarne na Mlaki, ki je omogočala izdelavo in prodajo industrijsko izdelane opečne kritine. V tem obdobju je dostopna tudi tehnika fotografiranja, ki pokaže, da so se skodle v Ribniški dolini uporabljale in ohranile vse do prve polovice 20. stoletja. Na ribniškem trgu so bile zadnje skodlane pritlične trške hiše starejšega videza, to so bile Betankova (kasneje t. i. ribniški nebotičnik), Pildarjeva, Ramorjeva, Slemenčeva in Suščeva. Pritlična je do danes ostala le Slemenčeva. Zadnji leseni enonadstropni hiši in kriti s skodlami v Ribnici sta bili Bojkna in Plevevčeva hiša. Tako dolgo sta se ohranili zaradi lege na drugem bregu Bistrice, ki ju je obvarovala pred požari in spremembami 20. stoletja.