Prve omembe lesene kritine

Najstarejšo omembo skodle zasledimo v opisu jezera v Veliki gori, ki ga je leta 1689 objavil polihistor Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske. Ob jezeru naj bi ležali veliki kupi skodel (schindeln) ali deščic iz tisovine ali macesnovine, vse poraščene z mahom. Ribničani so mu pripovedovali, da bodo ljudje to jezero našli takrat, ko bo zgnila streha ribniške cerkve in da bodo s temi skodlami streho na novo prekrili (Valvasor, 2009, str. 233). Na Slovenskem so bile v času Valvasorja s skodlami krite predvsem grajske in sakralne stavbe ter domačije premožnih kmetov. Zgodba pripoveduje, da je bila ribniška cerkev krita s skodlami, Valvasorjevi bakrorezi pa prikazujejo, da najbrž tudi grad Ribnica. Gotovo tudi Grad Breg in Ortnek saj je bila strešna opeka na Dolenjskem v 15. in 16. stoletju še zelo redka in draga (Sapač, 2018, str. 442–443).