skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Glasbena matica v Celju

21. novembra 1908 je Glasbena matica v Ljubljani celjskemu mestnemu uradu poslala vlogo, v kateri je najavila ustanovitev svoje podružnice v Celju. Le-ta naj bi začela delovati v začetku decembra istega leta v prostorih Narodnega doma. Kot predstavniško telo - odborniki celjske podružnice - so bili navedeni gimnazijski profesor Anton Jošt kot predsednik, pravnik dr. Josip Sernec v vlogi predsednikovega namestnika, učitelj Ivan Žagar kot tajnik, Ivan Likar kot blagajnik, v članskih vlogah pa sta bili imenovani glasbeni učiteljici Dora Bergmann in Minka Moos. Gimnazijski profesor Josip Kožuh je bil imenovan na mesto šolskega nadzornika novega zavoda. V nadaljevanju vloge so bili navedeni splošni cilji Glasbene matice, po katerih naj bi se ravnala tudi nova celjska podružnica. Pravila so poudarjala vsestransko skrb za razvoj slovenske glasbe in v okviru tega zbirateljsko, založniško, prireditveno in izobraževalno delavnost.

Preberi več
19. decembra 1908 je celjski mestni urad na vlogo odgovoril negativno z obrazložitvijo, da pristojni deželni urad v Gradcu glede ustanovitve celjske podružnice Glasbene matice ni prejel nobenega dopisa. Postopek  ustanavljanja je zaradi tega do nadaljnjega ustavljen, prav tako nezakonit je tudi imenovani odbor najavljene institucije. Zavrnitveni odgovor je pomenil odločni »ne« slovenskemu nacionalnemu prodoru v mestu, hkrati pa uvod v dolgotrajno pravno korespondenco, ki je krožila med Ljubljano, Celjem, Gradcem in celo Dunajem, ter se ob številnih formalnih dopolnilih ter osebnih intervencijah končno zaključila v letu 1910. Graški deželni šolski svet je končno uradno dovolil ustanovitev podružnice slovenske Glasbene matice v Celju.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam