Era Vida Marcena

Vid Marcen je Glasbeno šolo Celje vodil 32 let. To je obdobje, ki ni bilo dano nobenemu od njegovih predhodnikov, zato je v zgodovini šole pustil izredno močan pečat. Odločilno je prispeval k rešitvi prostorskega problema ustanove, ki se je vse do leta 1983 dobesedno dušila v popolnoma dotrajanem in premajhnem poslopju. Izpostaviti velja tudi številne vsebinske dosežke. Pred letom 1976 je bilo v Glasbeno šolo Celje vključenih manj kot 5 % osnovnošolskih otrok, republiško povprečje (leto 2008) se je gibalo okoli 12 %, Celje pa je v zadnjih letih s 17 % vključenostjo osnovnošolske populacije to povprečje krepko preseglo.Uspešno delo, ki se je izrazilo tudi v rasti števila gojencev, in ustrezna kadrovska politika sta odločilno pripomogla, da je s šolskim letom 1993/94 začela v Celju delovati srednja stopnja glasbenega izobraževanja v Celju. Glasbena šola Celje je iz zavoda s podpovprečnim zajemom učencev prerasla v eno najbolj razvitih tovrstnih glasbenih ustanov v Sloveniji.