Začetki glasbenega izobraževanja v Celju

Glasbeno življenje je v Celju z ustanovitvijo slovenske Glasbene matice brez dvoma veliko pridobilo, vendar ne gre prezreti razgibane starejše glasbene tradicije v mestu ob Savinji. Zgodovinar Andreas Gubo svoji Zgodovini mesta Celja (Geschichte der Stadt Cilli, 1909) navaja, da je bilo glasbeno društvo v Celju prvič ustanovljeno že leta 1801. Iz iste knjige izhaja podatek, da je bilo v letu 1836 (drugi podatki govorijo o letu 1832) na pobudo direktorja okrožne glavne šole glasbeno društvo ustanovljeno že drugič. Očitno okoliščine niso bile dovolj naklonjene, zato niti »Lavanter Musikverein«, tako se je društvo imenovalo, niti zasebna glasbena šola Josepha Leitermayerja nista ustvarila neprekinjene tradicije glasbenega izobraževanja v mestu ob Savinji.