Zemljevid  

JØRGEN HAUGEN SØRENSEN

Jørgen Haugen Sørensen se je rodil 3. oktobra 1934 v Köbenhavnu na Danskem. Je eden najuglednejših danskih kiparjev, ki pa je preživel večino življenja v tujini, večinoma v Franciji in Italiji, ter razvil stil, ki je zelo drugačen od njegovih danskih sodobnikov. Kipariti je začel pri petnajstih letih. V Köbenhavnu je obiskoval šolo za oblikovanje, kot kipar je samouk. Leta 1951 je razstavljal v Kunsthal Charlottenborg. Leta 1969 je prejel nagrado Eckersberg Medal in leta 1979 nagrado Thorvaldsen Medal, ki ju podeljuje Kraljeva danska umetniška akademija za umetniške dosežke. Poleg Danske je razstavljal še na Švedskem, Nizozemskem, v Italiji, Franciji in ZDA. Za različna mesta v Evropi je izdelal več javnih spomenikov.

Preberi več

JØRGEN HAUGEN SØRENSEN

Brez naslova / Untitled

Forma viva 1975

jeklo / steel

220 x 400 x 300 cm

Javornik, Ravne / Javornik Neigbourhood, Ravne

Igriva in ironična, skoraj nadrealistično učinkujoča kompozicija se prostorsko razvija v dialogu gladkih jeklenih plošč in lahkotno zakrivljene žice, ki skulpturo nežno ovija in slikovito rahlja njeno konturo. Tipajoče vitice se vraščajo v tla in zadržujejo plastiko v sorazmerno majhnih dimenzijah. Sørensenova rešitev je morda duhovit (postmodernističen?) komentar na monumentalno resnobnost preostalih skulptur njegovih kiparskih kolegov na ravenski Formi vivi.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Marko Košan

Spletni naslov

https://fvr.si/

Ključne besede

KIPARSTVO, URBANIZEM

Datum objave

05.12.2016 13:00

Zadnja sprememba

01.12.2016 08:57

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam