Zemljevid

Katsuyi Kishida se je rodil leta 1937 v Tokiu na Japonskem. Študiral je na Univerzi Meiji in na Akademiji za likovno umetnost Musashino (Musashino Art University) v Tokiu, kjer je diplomiral leta 1963. Je član umetniškega združenja Kohdo Bijutsu Kyokai. Sodeloval je na številnih skupinskih razstavah, pripravil pa je tudi več samostojnih predstavitev svojega ustvarjanja. Je prejemnik velike nagrade bienala UBE, najpomembnejšega za kiparstvo v Aziji. Leta 2013 je prejel nagrado Francoske akademije za likovno umetnost (Institut de France, Académie des beaux-arts).

KATSUYI KISHIDA

Brez naslova / Untitled

Forma viva 1970

valjana pločevina / rolled sheet

250 x 500 x 250 cm

Javornik, Ravne / Javornik Neighbourhood, Ravne

Večina skulptur ravenske Forme vive je podvržena logiki vertikalnega prostorskega razvoja, le nekatere kompozicijsko sledijo horizontali. Kishidovo delo pa s skopimi likovnimi sredstvi povezuje obe oblikovni koordinati. Skulptura je sestavljena iz dveh simetričnih delov, ki se iz pritlehne kubične forme vzpneta v višino, pri čemer se kljub subtilnemu vizualnemu zlitju fizično nikoli ne dotakneta. Zamisel bi bila morda še bolj učinkovita, če bi jo bilo možno realizirati v izrazito monumentalnih dimenzijah.

Marko Košan

KIPARSTVO, URBANIZEM