skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Ddr. Alojzij Kuhar je pisal v slovenskem knjižnem jeziku prve polovice 20. stoletja s posameznimi neknjižnimi elementi, predvsem iz koroškega narečja. Slovensko jezikovno okolje je zapustil leta 1941 in stopil v svet angleščine. Do svoje smrti je živel na tujem govornem področju, čeprav v stalnem stiku s Slovenci. Jezik slovenščine v matični domovini je šel svojo razvojno pot, Kuharjev jezik pa je ostal tak, kot se je razvil do njegovega odhoda iz domovine: enostaven, preprost, bogat s stalnimi besednimi zvezami in prežet z domačimi besedami iz govorjenega jezika. Nekaterim izmed njih današnja narečna raba peša oz. jih slišimo le še pri redkih sogovorcih, npr. šiberlni za suhe jabolčne krhlje, ali pa so še vedno pogosto v rabi, npr. kura za kokoš. Kuhar je še uporabil narečno koroško izgovarjavo majnik za mesec maj. Med besedami so tudi germanizmi, ki so še danes v koroškem narečju močno prisotni – eden takih je jager za lovec. V Kuharjevem rokopisju najdemo arhaizme (jako za zelo), neknjižne pogovorne (gnjaviti se za mučiti se) in nižje pogovorne (špital za bolnišnica) besede. Tudi v oblikoslovju zasledimo narečno obliko za orodnik srednjega spola množine (z) dekletami, namesto knjižne (z) dekleti.

Preberi več
Voščilnice, dopisnice in razglednice, ki jih je pisal ddr. Alojzij Kuhar, sicer ne uvrščamo v besedno umetnost, ampak vseeno gre za unikatne in enkratne besede še enega Prežihovega poba. Osnovni namen mu je bil vzdrževanje stikov z družino, tako od začetka, ko se je šolal v Celovcu, do svoje zadnje postaje v Ameriki. Do konca je bil prepričan, da se nekoč vrne domov. Pisanje mu je pomenilo veselje in tolažbo, rad je tudi dal kakšen nasvet oz. »popridigal« o tem in onem. Tako je preko jezika in njegovega besedja ohranjal svojo vez z domovino in domačimi.
Ddr. Alojzij Kuhar je vse življenje na tujem hrepenel po domači vasi in njenih ljudeh, zato se ga ob koncu našega pisanja spominjajmo v okolju, kamor najbolj sodi – med Hotuljci, med svojimi.
 
Drobci napisanega nam razkrivajo Kuharjevo skrito bolečino, skrb za domače, redko srečo, upanje in zaupanje v Boga in tako dopolnjujejo podobo še enega velikega Slovenca, ki je ostal skromen in v svoji skromnosti postal izjemen.

Kazalo

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Bojana Verdinek

Kontaktne osebe

Bojana Verdinek

Ključne besede

Kuhar, Alojz, Rodbina Kuhar, SLOVENSKI DUHOVNIKI, POLITIKI, BIOGRAFIJA, UREDNIKI, ZNAMENITE OSEBNOSTI, KORESPONDENCA, RAZGLEDNICE

Datum objave

30.12.2019 11:12

Zadnja sprememba

24.12.2019 13:43

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam