Od zibelke do groba

Alojzij Kuhar

(roj. 18. 6. 1895 v Kotljah, umrl 28. 10. 1958 v New Yorku)

"Bili so trije bratje Kuharji - Voranc, Lojz in Gustl. Bili so zastopniki treh različnih strank, med seboj nasprotnih. A držali so skupaj, kot bratje ..."

Tako je zapisal dr. Anton Trstenjak v svojih spominih na brate Kuhar (Dr. Alojz - izreden Slovenec, objavljeno v: Zbornik o dr. Alojzu Kuharju, 1993). Pa niso bili samo trije bratje, kot tretjerojeni je bil še Ivan - Anza ter še sestrica Ana, ki je že v rani mladosti umrla. Poleg najstarejšega brata Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca je bil Lojz, široko razgledan človek in vizionar, vpet v takratna pomembna zgodovinska dogajanja in duhovne premike. Alojz je končal pet fakultet, pridobil dva doktorata in bil v svojem času najbolj izobražen Korošec, žal v Jugoslaviji krivično prezrt in zamolčan.

Kazalo

Miroslav Osojnik