Racionalizator in nestor slovenskih varnostnih inženirjev

Železarna Jesenice

V svojem petnajstletnem jeseniškem obdobju (1935–1950) se Avgust Kuhar ni izoblikoval samo kot novinar in urednik, temveč se je ob delu in s samoizobraževanjem izšolal tudi kot strokovnjak za racionalizacijo in varstvo pri delu. Najprej je bil asistent v mehanični delavnici, pozneje pa se je začel ukvarjati z racionalizacijo kot časomerilec po obratih. Na podlagi njegovih meritev časa posameznih faz procesa dela so bile uvedene koristne izboljšave na različnih delovnih mestih v proizvodnji. Leta 1936 se je med študijskim potovanjem po Avstriji (železarna v Kapfenbergu, Siemensova tovarna na Dunaju), Češki (industrija Bata v Zlinu, Bat’ovu in Otokovicah, železarna v Bohuminu), Poljski (železarni v Witkovicah in  Katowicah) ter Nemčiji (Siemensova tovarna v Berlinu, direkcija združenih železarn v Düsseldorfu, železarne v Dortmundu, Gelsenkirchnu in Essnu) podrobneje seznanil z racionalizatorstvom v proizvodnji. Vzporedno s tem se je posvetil problematiki delovnih nezgod ter organiziral oddelek za delovno varnost in higieno v železarni.