100 let kulturnega društva Svoboda Celje

Ob 100-letnici kulturnega društva Svoboda Celje smo v Muzeju novejše zgodovine Celje na razstavi (dec. 2019–marec 2020) in v katalogu predstavili stoletje dolgo zgodovino enega nekdaj najštevilčnejših in najaktivnejših celjskih društev.

Pobudnik ustanovitve socialdemokratskega kulturnega društva Vzajemnost, ki se je kmalu preimenovalo v Svobodo, je bil Ivan Cankar. Namen tega, leta 1909 v Ljubljani ustanovljenega društva, je bil razvijanje kulturnega in prosvetnega delo med slovenskim delavstvom in to preko različnih kulturnih in športnih dejavnosti. Svoboda je po industrijskih centrih Slovenije ustanavljala svoje podružnice, v Celju je bila podružnica ustanovljena 1919. leta. Prav celjska Svoboda je bila med najaktivnejšimi v Sloveniji; tudi zato je Celje leta 1935 gostilo odmevno delavsko kulturno manifestacijo Zlet Svobod z okoli 10.000 udeleženci.

Izbira pokrajine

Vse pokrajine