O avtorju: prim. mag. Franc Verovnik, dr. med.

Prim. mag. Franc Verovnik, dr. med. (1947)

upokojeni zdravnik, specialist interne medicine

Malo je ljudi, ki samoiniciativno raziskujejo, zbirajo gradivo in odkrivajo narodno bogastvo ter ga posredujejo drugim. Prim. mag. Franc Verovnik sodi mednje. Dejaven je tako na svojem strokovnem kot na kulturnem področju. Za dolgoletno delo v zdravstvu je bil imenovan za častnega člana Slovenskega zdravniškega društva in Združenja internistov pri Slovenskem zdravniškem društvu. Je tudi član Združenja kardiologov Slovenije. Obenem je aktiven krajan Kotelj in občine Ravne, zavzet pisec, avtor strokovnih in poljudnoznanstvenih člankov ter urednik. Njegova ustvarjalnost ga veže na rojstni kraj, Lovrenc na Pohorju, kjer je leta 2013 prejel zlati grb občine za monografijo Ujeti trenutki časa/Lovrenc na Pohorju na starih razglednicah. Razen tega je sodeloval pri urejanju dveh knjig lovrenške rojakinje dr. Antonie Bernard (1942–2010), slovenistke in prevajalke, ki je živela v Franciji: Slovarček osirotelih besed (2014) in Cvetje bolečine/ Fleurs de douleur (2016).

S svojim strokovnim in poljudnim pisanjem neutrudno odkriva vedenje o naši zgodovini, kar je pogoj za razumevanje sedanjosti. Leta 2015 nas je obogatil z izjemnim delom, s knjigo  Janko Gačnik in albumom njegovih fotografij iz prve svetovne vojne. Hkrati nas s svojih planinskih poti opozarja na lepote in skrivne kotičke v naravi, ki bi jih brez njega prezrli. Uršlji gori je posvetil kar nekaj člankov, bil je pobudnik in glavni urednik knjige Naša Gora ob stoletnici koče na Uršlji gori v letu 2012, prispeval je k vsebini monografije Uršlja gora – presežni svet.

Leta 2013 je za knjigo kratke proze pisatelja Marjana Kolarja Moji mimohodi prispeval sestavek Srečevanja z Marjanom Kolarjem. Prav tako je leta 2015 uredil knjigo Marije Irme Vačun Kolar „Marjan Kolar: od eseja do romana“.  V letu 2016 pa je bil glavni urednik zbornika 120 let, Splošna bolnišnica Slovenj Gradec:1896–2016.

Za svoje delo je leta 2016 prejel veliko Prežihovo plaketo Občine Ravne na Koroškem.