skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Gobavica

Gobavica je severni odrastek Rašiškega hribovja. Strmo se dviga nad Mengšem in meri 433 mn. v. Na vrhu Gobavice stoji Mengeška koča, ki je ena med najnižje ležečimi planinskimi kočami v Sloveniji; ponaša se s priznanjem Planinske zveze Slovenije Družini prijazna planinska koča, kjer si poleg hrane in miru lahko ogledate tudi živali. Včasih je bila Gobavica gola in ni imela dreves. Dobršen del Gobavice je pogozdil Anton Stare, ki je leta 1880 prevzel spodnji mengeški grad in posestvo pod hribom.

Dostop na Gobavico je možen po urejenih gozdnih poteh, trim stezi in asfaltni cesti. Trim steza je primerna za vso družino. Na vrhu se odpira prelep pogled na bližnje ravnice in Kamniško-Savinjske Alpe, Karavanke ter na Julijce s Triglavom.

Nekako na polovici vzpona po asfaltni cesti stoji lokal Pr’Fartku. Lokal sredi zelene oaze je odličen kraj za sprostitev in rekreacijo.

Obiskovalcem Gobavice so na voljo različne oblike rekreacije, od kolesarjenja, teka in sprehoda do vaj na trim stezi in drugo. Lahko pa sledimo Trdinovi literarno – etnološki poti in dodobra spoznamo Mengeš in Gobavico.

Preberi več

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2023 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.