skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Josip Paučič (1900–1978)

Oče Josipa Paučiča, Jakob Paučič, se je rodil leta 1863 kot sin kmeta in podeželskega trgovca iz Gatine pri Grosupljem. Kot njegov starejši brat Anton, ki si je prvih trgovskih izkušenj pri­dobil pri očetu, s katerim sta vozila s »parizarji« kupljeno blago z Dolenjske, iz Bele kra­jine in Karlovca v Ljubljano in Trst, je šel tudi mlajši Jakob po očetovih stopinjah. V Lju­bljani, kjer je brat Anton odprl na takratni Cesti sv. Petra trgovino z moko in deželnimi pri­delki,  je Jakob izpopolnil svoje trgovsko znanje.

Leta 1884 je Jakob Paučič prišel v Novo mesto in odprl trgovino v Fichtenauovi hiši na glavnem trgu, kjer je bila tudi pošta. Kmalu je toliko privarčeval, da si je leta 1891 kupil hišo na Glavnem trgu in odprl trgovino z deželnimi pridelki in pekarijo; pozneje pa se je verjetno ukvarjal tudi s prekupčevanjem nepremičnin. V Novem mestu je zgradil in prenovil več hiš. Leta 1902 je kupil tudi restavracijo pri pošti ter jo notranje in zunanje preuredil v Hotel Paučič. Zaradi ženine bolezni ga je že leta 1903 hotel prodati, vendar ga je dal sprva v najem in ga nato šele leta 1908 prodal. Najbolj znana pa je Novomeščanom Paučičeva vila, ki je še danes v lasti njegovih potomcev.

Jakob Paučič je bil tipičen primer podeželskega »self-made mana«, kakor so takrat imenovali može, ki so v življenju uspeli brez šolske izobrazbe. V zakonu s prvo ženo je imel 7 otrok, po njeni smrti pa se je ponovno poročil in jih imel še pet. Umrl je leta 1935 v Novem mestu.

Olvasás tovább

Fotó galéria

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2023 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.