skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Priključitev Kandije k občini Novo mesto

Ko govorimo o novomeški občini v času po prvi svetovni vojni, govorimo pravzaprav o Novem mestu v najožjem pomenu besede, saj je poleg centra mesta obsegala občina samo še Kolodvorsko predmestje okrog železniške postaje, nepozidane Mestne njive in Marof ter mestno pokopališče ob Ločenski cesti. Merila je samo 240 ha in imela okrog 2400 prebivalcev, povečini obrtnikov, trgovcev in uradnikov.

Na desnem bregu reke Krke, ki je ovijala novomeško občino, pa se je razprostirala ena največjih občin na nekdanjem Kranjskem. Zaradi velikosti je imela občina Šmihel-Stopiče težave v svojem avtonomnem poslovanju, zato so se podobčine Jurka vas, Potov vrh, Smolenja vas ter župniji Šmihel in Podgrad že nekaj let prizadevale, da postanejo samostojne občine. Sedežu občine v Kandiji so očitali, da uživa ugodnosti mesta, medtem ko so oddaljeni predeli občine prepuščeni sami sebi.

Tudi težnje po priključitvi Kandije k Novemu mestu so postale sčasoma tako močne, da je sam občinski odbor občine Šmihel-Stopiče na seji 21. februarja leta 1919 soglasno ugotovil, da so »kupčijske, kulturne in tudi družabne zveze med Kandijo in Novim mestom postale tekom zadnjih let tako tesne, da Krka doslej naravna meja med občinama ne more biti več edina ovira spojitve obeh delov, ki jih vežejo in silijo pridružiti gospodarski in splošni kulturni interesi«.

Olvasás tovább

Fotó galéria

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2023 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.