skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Dr. Marijan Polenšek (1902 - 1978)

Dr. Marijan Polenšek se je rodil 8. novembra leta 1902 v Vipavi dr. Juriju Polenšku, sodnemu pristavu, in njegovi ženi Frančiškiiz znane ljubljanske družine Dermastia. Jurij Polenšek je bil rojen leta 1869 v zaselku Lajše pri Gorenji vasi. Študiral je pravo na Dunaju in tam leta 1898 tudi doktoriral. Njegovo prvo službeno mesto je bilo na avstrijskem Koroškem in kot je pozneje pripovedoval, so takrat na sodiščih nemški sodniki še potrebovali slovensko-nemške prevajalce, ker stranke niso razumele nemščine. Po 1. sv. vojni je postal predsednik okrožnega sodišča v Novem mestu, kjer je leta 1954 tudi umrl.

Sin Marijan je obiskoval osnovno šolo v Trebnjem, škofijsko gimnazijo v Šentvidu pri Lju­bljani, Slovensko državno gimnazijo v Gorici in leta 1920 maturiral z odliko na novomeški gimnaziji sodeloval pri organizaciji prve pokrajinske likovne razstave septembra leta 1920 v Novem mestu (gibanje Novomeška pomlad) ter se še istega leta vpisal na študij medicine v Gradcu.

Po diplomi leta 1926 je stažiral in služboval v splošni bolnišnici v Ljubljani, se strokovno izpopolnjeval v Rimu, leta 1930 pa je postal zdravnik samostojne zdravstvene občine Šmihel-Stopiče. Po njeni ukinitvi leta 1934 pa banovinski zdravnik Združene zdravstvene občine Novo mesto – okolica. Leta 1936 je dobil dovoljenje, da sme opravljati postransko službo ordinarija v bolnišnici usmiljenih bratov v Novem mestu in prevzel tudi vodenje internega oddelka. Istega leta se je poročil in imel v zakonu 5 otrok.

Olvasás tovább

Fotó galéria

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2023 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.