skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Župani Novega mesta pred prvo svetovno vojno

Zadnji funkcionar, ki se je leta 1849 še podpisoval kot mestni sodnik, je bil Toussaint Fichte­nau-Jelovšek. Leta 1850 je bil za novomeškega župana izvoljen upokojeni vojaški nadzdrav­nik Bernard Hochmayer. Bil je lastnik dveh hiš: enonadstropne na Bregu, v kateri je stanoval, in druge, prav tako enonadstropne, na Florjanovem trgu, kjer sta imela prostore davkarija in finančni komisariat. Hiša danes še stoji. B. Hochmayer je bil poročen z Antonijo Costa. Ta je bila po vsej priliki sestra Henrika Coste, ki je v tridesetih letih 19. stol. služboval v Novem mestu ter bil oče pisca in politika dr. Etbina Henrika Coste, rojenega v našem mestu leta 1832.

Ker ves čas t. i. Bachovega absolutizma niso več razpisovali občinskih volitev, je po smrti župana B. Hochmayerja leta 1853 dve leti opravljal županske posle odvetnik dr. Fr. Zupančič, za njim pa do leta 1861 milar Anton Rohrmann.

Devetega maja leta 1852 je bil svečano umeščen novi prošt Jernej Arko, doma iz Dolenje vasi pri Ribnici in dotlej župnik v Vodicah. O njem in Jožefu pl. Scheuchenstuelu, ki je bil pred­sednik okrožnega sodišča v Novem mestu ter mož slavne Prešernove muze Primičeve Julije, je Janez Trdina zapisal, da sta »v vseh rečeh svet dajala in odločala«.

Olvasás tovább

Fotó galéria

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2023 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.