skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Društva in knjižnica na Črnučah

Že od leta 1904 so v krajih ob Savi vznikala katoliška slovenska izobraževalna društva: 1904. leta v Dolu, 1908. leta v Šentjakobu in 1909. leta na Ježici in Črnučah. V tovrstnih društvih so se ukvarjali z dramsko igro, tamburaškimi nastopi in s petjem v pevskih zborih. 

Na Črnučah so leta 1912 ustanovili gasilsko društvo in odprli Katoliški društveni (prosvetni) dom. Sedaj prenovljena stavba še vedno stoji na Dunajski cesti 399. Za dve okni levo in desno so stavbo dozidali leta 1942. Dvorana je služila za kulturne dejavnosti in telovadbo. Do leta 1961 je bil v domu sedež Občine Črnuče, nato pa KS Franc Ravbar. Po denacionalizaciji je bil del doma vrnjen župniji Črnuče. Telovadnico še vedno uporabljajo za rekreacijo, druge prostore pa uporabljajo za različne namembnosti (banka, trgovina, Karitas). 

Leta 1932 je bilo na Črnučah ustanovljeno delavsko prosvetno društvo Svoboda, pod okriljem katerega je delovalo več različnih sekcij: planinska, smučarska, nogometna, odbojkarska, imeli pa so tudi študijski krožek Marxovega Kapitala. Čez šest let, marca 1938, so svobodaši prešli v podružnico društva Vzajemnost, ki jo najprej smeli ustanoviti v Stožicah, saj so te tedaj že spadale pod ljubljansko občino. Naslednje leto so oblasti izdale še dovoljenje za delovanje Vzajemnosti na Ježici. 

Telovadno društvo Partizan je bila prostovoljna športnovzgojna organizacija odraslih, mladine in otrok, ki so hodili telovadit zaradi potrebe po športu in rekreaciji. Partizan Črnuče so ustanovili leta 1947, da bi v redno sistematično vadbo in ustrezne športne aktivnosti vključili čim več mladih. Telovadnica je bila v pritličnih prostorih občine, imeli so le skromno opremo. Kljub temu so bili mladi zagnani, saj so želeli na raznih akademijah in nastopih ob praznikih pokazati svoje spretnosti. Za nogomet so uporabljali travnik in za odbojko igrišče pri skalcah ob Savi. Odbojka na Črnučah igra pomembno vlogo že od leta 1954. V šestdesetih letih 20. stoletja so na Črnučah zgradili novo telovadnico, s čimer so športne panoge in društvo dobili nov delovni zagon.

Pomembna organizacije so bile še krajevna organizacija združenja borcev NOV (od 1947) za Črnuče, Ježo in Nadgorico, krajevna organizacija Zveze rezervnih vojaških starešin (1954), Društvo upokojencev in Rdeči križ. Dolgoletno tradicijo je imelo planinsko društvo. 

 

Read more

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories

Organisation

Partner


Region selection


2008 - 2022 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.