skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Arheologija koroške krajine

“Zgodovina hrani neskončno različnost človeškega izkustva, očitno predstavljeno vsem pred oči: o njej lahko dobiš zase in za svojo domovino posnemanja vredne in svarilne zglede, bleščeča dejanja, ki jih je mogoče vzeti si za vzor, in nizkotna dejanja, odvratna skoz in skoz, ki se jih je treba izogibati.”

Titus Livius (59 pr. n. št. – 17 n. št.)

Odkrivanje arheološke preteklosti in s tem poselitvene zgodovine koroške pokrajine je tekom časa doživljalo vzpone, s katerimi se lahko postavimo tako doma kot v svetu. In prav pričujoče delo je plod prizadevanj in naporov raziskovalcev v več kot stoletni tradiciji odstiranja naše bogate dediščine, katere izsledke je v privlačno obliko vodnika uspešno strnila Saša Djura Jelenko. Leta 2009 smo praznovali 100-letnico prvih arheoloških izkopavanj v današnjem Starem trgu, kamor je dr. Hans Winkler lociral rimsko Kolaciono in jo umestil v srednjeevropske kulturne tokove.
Prepričana sem, da bo obiskovalec doživel celovito predstavljeno arheološko bogastvo tako v smislu razumevanja zgodovinskih zakonitosti kot duhovnega razvoja samega. Tako vložen napor, volja in znanje niso bili zaman, saj je občutek za kulturno izročilo vtkan v ljudeh in trdna opora v tradiciji.

Stalna razstava, ki jo je postavil Koroški pokrajinski muzej v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Maribor leta 1992, celovito ponazarja doslej odkrita in raziskana arheološka najdišča na območju Mislinjske, Mežiške in zgornje Dravske doline. Trajnejši odmev je našla v pričujočem vodniku, ki obiskovalca v besedi in sliki popelje skozi dolga stoletja od kamene dobe do srednjega veka.
Postojmo pred vitrinami s spoštovanjem do vsega, kar so ustvarili naši predniki, in ne dopustimo, da bi se skrhale življenjske vrednote.

Mira Strmčnik Gulič

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.