Župnija Smlednik

Kraj Smlednik (»Flednic«) je prvič omenjen v prepisu listine, datirane v leto 1118 (po mnenju nekaterih zgodovinarjev pa celo še kakšnih petnajst let prej), s katero sta posestnika Heberard in Bertolf oglejskemu patriarhu Ulriku I. in župniku v Vodicah, v zameno za prejem krstnih in pogrebnih pravic za svoje cerkve, odstopila nekaj svojih posesti in lastnine. V Heberardovi lasti sta bili cerkev v Smledniku in v Trbojah, v Bertolfovi pa cerkve v Hrašah, v Zgornjih in Spodnjih Pirničah ter v Šmartnem. Iz podatka, da je bil prejemnik dela njunih posesti vodiški župnik je torej jasno, da so bile omenjene cerkve v Smledniku in okolici okrog leta 1100 vključene v že samostojno župnijo v Vodicah ter da so bile last Heberarda in Bertolfa, ki sta jih tudi postavila ali pa dobila od svojih prednikov. Pred osamosvojitvijo vodiške župnije je celotno območje skupaj spadalo pod mengeško pražupnijo. V Smledniku se duhovniki v času nastanka listine še ne omenjajo. Prva omemba duhovnika, ki mu je bilo ime Henrik, je iz leta 1228. Tega bi lahko v Smledniku nastavili gospodje Planinski, ki so ozemlje dobili v posest konec 12. ali v začetku 13. stoletja. Obstaja možnost, da se je smleška cerkev v tistem času začasno osamosvojila od vodiške župnije, vendar se ji je morala do konca 13. stoletja spet pridružiti.