Snovna in nesnovna dediščina salona Kreutz

16. junija 2022 je bil organiziran dogodek, namenjen druženju in zbiranju zgodb Brivsko-frizerskega salona Kreutz, ki so pomagale obuditi snovno in nesnovno dediščino salona, na novo obuditi salon in hkrati lokalni skupnosti in predstaviti to izjemno kulturno dediščino mesta Sevnice.

Z ureditvijo brivsko-frizerskega salona so je ohranila dragocena kulturna dediščina z veliko muzejskimi predmeti. Ohranjena zbirka ima tudi pomembno izobraževalno-zgodovinsko vrednost, saj je v Sevnici tudi srednješolski izobraževalni program za poklic frizer.

Restavriranje salona je potekalo od maja 2021 do maja 2022 v sodelovanju in pod nadzorom odgovorne konservatorke in konservatorske svetnice Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območna enota Celje, Božene Hostnik. Konservatorsko restavratorski posegi so potekali v sodelovanju z konservatorstvo specializiranega podjetja GNOM d.o.o. in Posavskega muzeja Brežice, ki je poleg nekaterih restavratorskih del uredil tudi podpis vseh predmetov in izdelal inventarno knjigo.

V brivsko-frizerskem salonu Kreutz, ki je s postavitvijo stalne muzejske zbirke pridobil novo vlogo, bodo potekale izobraževalne vsebine, salon pa bo z uradno otvoritvijo 27. oktobra 2022 odprt tudi za širšo javnost.

Vir: Posavski muzej Brežice, Občina Sevnica