Odprtje in delovanje salona

Leta 1900 je Dragotin Karl Kreutz (1874–1923), rojen v Ljubljani, z ženo Karolino (1874–1958), rojeno Janša, ustanovil prvi frizerski salon (brivsko-frizersko obrt) v Sevnici na tedanjem naslovu Sevnica ob Savi št. 5 (zdaj Glavni trg 17), ki je bil sprva odprt le za moške.

Imela sta tri sinove: Rudija (nadaljeval očetovo obrt v Sevnici), Milana (po poroki se je preselil v Krško, kjer je imel svoj brivsko-frizerski salon) in Viktorja.

5. avgusta 1923 je Dragotin Karl Kreutz umrl zaradi posledic iz prve svetovne vojne.

Obrt sta nadaljevala sin Rudolf Kreutz (1902–1945) in žena Milka Kreutz (1909–1986), rojena Richly. V zakonu so se jima rodile tri hčerke: Dragica Karolina, Sanda in Marija.

Milka Kreutz je bila izučena šivilja, pri možu Rudolfu pa se je izučila še za frizersko pomočnico. Pred drugo svetovno vojno, ko so se učenci poleg britja, striženja in oblikovanja pričesk učili tudi lasuljarstva, je bila mnogim mentorica s tega področja.

Rudolf Kreutz je bil kulturno in družbeno zelo dejaven. Bil je aktiven član Sokola in vaditelj telovadbe, v tridesetih letih tajnik sevniške kolektivne obrtne zadruge in član gasilskega društva. Igral in učil je violino številne Sevničane. Vodil je tudi sokolski orkester.

V salonu se je veliko domačinov in domačink izučilo brivsko-frizerskega poklica, med njimi Maks Kastelic (Lončarjev dol), Jože Senica (Sevnica), Rudi Mlinarič (Štajngrob), Ivanka Kolman (Brezje), Zinka Simončič (Kompolje) idr.

3. junija 1937, ko so začeli delati ženske pričeske, je salon odprl vrata tudi ženskam.

V letih 1937 in 1938 se je Milka Kreutz v Zagrebu izpopolnjevala v ženskih pričeskah.

Po letu 1937 sta Rudolf in Milka Kreutz odprla podružnico v pritličju restavracije Merc (nasproti hotela Triglav), ki je delovala do leta 1944.

Leta 1941 je Rudolf Kreutz kupil polovico hiše od Ivana Ostrovršnika na Glavnem trgu 5 (17) in je salon preselil iz tedanjega desnega dela hiše v levega.

1. februarja 1945 je Rudolf Kreutz po hudi bolezni umrl, star 43 let.

Milka Kreutz je po moževi smrti nadaljevala z obrtjo vse do leta 1970.

V salonu so poleg britja, striženja in barvanja las izdelovali tudi lasulje.

Leta 1970 je obrt prevzela hči Dragica Karolina Kreutz (1931–2017), poročena Zupanc. Bila je tretja generacija, ki je nadaljevala z družinsko obrtjo. V zakonu z Alojzom Zupancem (1931–2015) sta se jima rodila hči Jadranka (rojena1954), poročena Rešeta, in sin Alojz Sašo (rojen 1959), ki pa nista nadaljevala z družinsko obrtjo. Hčerka Jadranka Rešeta je konec sedemdesetih let 20. stoletja v sosednjem prostoru, zraven salona, odprla kozmetični salon in ga vodila do zaprtja 2000. V tem obdobju je mami pomagala v salonu.

Salon je neprekinjeno deloval do leta 2003, ko se je Dragica Karolina Zupanc, rojena Kreutz, upokojila ter istega leta prijavila popoldansko obrt in jo opravljala vse do leta 2009.

Leta 2013 sta bili stavba in notranjost brivsko-frizerskega salona Kreutz kot pomembna dediščina sevniškega obrtništva razglašeni za spomenik lokalnega pomena z namenom trajne ohranitve in predstavitve spomenika kulturne dediščine.

Besedilo in priprava: Stanka Glogovič, kustosinja etnologinja, Posavski muzej Brežice