Sodelovanje javnosti pri upravljanju mesta

Soseske Novega mesta morajo ohraniti raznovrstno rabo, živahno sobivanje služb in javnih servisov, stanovanjskih predelov, obrti, komunikacij, izobraževanja, rekreacije in kulture, trgovine, gastronomije in turizma. Biti morajo živi organizmi in vitalni življenjski prostori za njihove prebivalce, obiskovalce in podjetnike; torej, osrednje točke vsakodnevnega življenjskega utripa. Cilj teh procesov ne sme biti zamrznitev današnjega stanja, temveč je potrebno vzpostaviti sistem, ki bo omogočal revitalizacijo obstoječega urbanega tkiva znotraj aktualnih gospodarskih in socialnih razmer. Pri tem ima vedno večjo vlogo organizirana mestna civilna družba, ki postaja vedno bolj pomemben sogovornik tako državnim kot lokalnim političnim in strokovnim inštitucijam. Občinska uprava, za razliko od države, bolje prepoznava potrebe prebivalstva in je oziroma bi morala biti bolj občutljiva za njihove socialne in kulturne potrebe. Po drugi strani globalizmu in poudarjenemu individualizmu, ki smo mu v zadnjem času priča na vseh družbenih nivojih, ustrezajo bolj fleksibilne institucionalne oblike delovanja in začasne interesne koalicije. Na tem področju ima bogate izkušnje tudi Društvo Novo mesto, ki ima status društva v javnem interesu na področju kulture in kulturne dediščine, deluje pa tudi na področjih varstva okolja in urejanja prostora. Izkazuje se, da posamezniki na tako kompleksnih področjih, kot so kultura, urejanje prostora, varstvo okolja ali prenova mestnih območij, sami ne morejo veliko doseči oz. da svoje cilje lažje uresničujejo skozi organizirane oblike delovanja civilne družbe.