Zimske razglednice Maksima Gasparija

Maksim GASPARI, slovenski slikar in ilustrator, avtor legendarnih razglednic, 26. januar 1883, † 14. november 1980

Gasparijeva življenje in delo sta bila posvečena predvsem slovenskemu kmečkemu življenju in njegovo vodilo pri ustvarjanju je bilo geslo: iz naroda za narod. Upodabljal je minljive podobe vsakdanje domače realnosti in jih naredil neminljive. Gasparijeve podobe na razglednicah motivno odslikujejo vedrino kmečkega človeka pri delu ali idiličnost domačega kraja in doma. Svoje podobe je poistovetil z narodnim izročilom. Razglednice z zimskimi motivi in s svojimi etnografskimi značilnostmi res zaželijo slovenskemu človeku zadovoljne božične praznike in srečno novo leto. Gaspari je ustvaril tudi podobo slovenskega dedka mraza. In prvi začel razmišljati o jaslicah, poistovetenih z narodnim izročilom.