Posojilnica in hranilnica v Šmarju ustanovljena leta 1892

Dr. Josip Vošnjak je že leta 1870 na pobudo Franca Skaze sestavil pravila za okrajno hranilnico in posojilnico, vendar takratna vlada pravil ni potrdila. Njuna pobuda se je uresničila šele leta 1892, ko se je v Šmarje priselil znan rodoljub, odvetnik dr. Franc Jurtela. S svojimi izkušnjami in bogatim znanjem se je takoj zavzel za ustanovitev posojilnice in hranilnice in bil tudi uspešen, kot ustanovitelji so pristopili vsi najuglednejši in najvplivnejši ljudje vsega okraja. Nova pridobitev je v Šmarju rešila pred izgubo premoženja mnoge občane, saj je omogočala ugodne kredite in možnosti varčevanja ali hrambe prihrankov. Največji dobrotnik med ustanovitelji šmarske Posojilnice in hranilnice pa je bil dr. Hugo Kartin, ki je hranilnici že od začetka njenega delovanja nudil brezplačen prostor v svoji hiši, po prezgodnji smrti leta 1895 pa je hišo Posojilnici in hranilnici tudi zapustil.