Pogled v preteklost Knjižnice Brežice

Pričujoči članek predstavi Knjižnico Brežice od njenih začetkov pa vse do danes. Z drugimi besedami: od evidenčnih listkov do računalniškega vzajemnega sistema COBISS in/ali od potujočih kovčkov do bibliobusa. Osnova za pripravo zapisov o knjižničnih začetkih je bila rokopisna kronika, ostali podatki so vzeti iz raznih poljudnih in strokovnih besedil ter uradnih dokumentov. Skozi leta se je pozornost s knjižničnega gradiva prenesla k članom in uporabnikom knjižnice. Ključnega pomena pri pripravi programov knjižne in knjižnične vzgoje za najrazličnejše ciljne skupine uporabnikov je tudi podpora prostorov, v katerih knjižnica deluje. Začetnim preimenovanjem in reorganizacijam ter večkratnim selitvam je v šestem desetletju obstoja brežiške knjižnice, s pridobitvijo novih prostorov, sledila ustalitev. Tej pa širitev in oživitev raznolikih vsebin, dostopnih širši javnosti.

Ključne besede: Knjižnica Brežice, knjižnica, Brežice, zgodovina, razvoj

Ustvarjamo. Rastemo. Se povezujemo, širimo in bogatimo.

Uvodne besede ponazarjajo poslanstvo Knjižnice Brežice, ki piše že več kot sedem desetletij obsežno zgodbo. V tem času pa je rasla, se razvijala in se razcvetela.